Zdrowa słodycz
Składniki:
- 200 g daktyli
- 100 g suszonej żurawiny
- 200 g orzechów włoskich lub innych ulubionych orzechów
- 50 g nasion słonecznika
- 4 łyżki siemienia lnianego
- duża łyżka kakao
- 3/4 szklanki drobnych płatków owsianych lub jaglanych
- 1 łyżka soku owocowego (malinowego, cytrynowego – można pominąć)
Przygotowanie:
Wszystkie twarde składniki zmiel w blenderze lub w młynku. Połącz z daktylami i żurawiną, sokiem owocowym – na koniec dodaj kakao. Całość blenduj do uzyskania preferowanej konsystencji – jeśli wolisz batony, w których będzie więcej gryzienia – blenduj krócej, jeśli chcesz by były niemal zupełnie gładkie – blenduj dłużej.
Gotową masę wykładaj na papier do pieczenia lub silikonową formę. Rozwałkuj i podziel na porcje – odstaw na 15 minut do zamrażarki – batony owocowe przechowuj w lodówce.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz