Zdrowa słodycz

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 200 g orzechów włoskich lub innych ulubionych orzechów
  • 50 g nasion słonecznika
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • duża łyżka kakao
  • 3/4 szklanki drobnych płatków owsianych lub jaglanych
  • 1 łyżka soku owocowego (malinowego, cytrynowego – można pominąć)

Przygotowanie:

Wszystkie twarde składniki zmiel w blenderze lub w młynku. Połącz z daktylami i żurawiną, sokiem owocowym – na koniec dodaj kakao. Całość blenduj do uzyskania preferowanej konsystencji – jeśli wolisz batony, w których będzie więcej gryzienia – blenduj krócej, jeśli chcesz by były niemal zupełnie gładkie – blenduj dłużej.

Gotową masę wykładaj na papier do pieczenia lub silikonową formę. Rozwałkuj i podziel na porcje – odstaw na 15 minut do zamrażarki – batony owocowe przechowuj w lodówce.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Desery, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz