Uszka świąteczne z grzybami

Składniki:

Ciasto: 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 szklanka gorącej wody

Farsz:

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wodą, moczymy co najmniej 4 godziny, a następnie gotujemy ok. 45-55 minut do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy (lub przepuszczamy przez maszynkę). Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy zmielone i posiekane grzyby, podsmażamy i przyprawiamy.

 

Mąkę dokładnie przesiewamy, dodajemy sól i olej kokosowy. Zalewamy gorącą wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto. W zależności od tego jak mocno klei się ciasto, wody należy dodać mniej lub więcej. Zagniecione ciasto zostawiamy, by odpoczęło około pół godziny. Wypoczęte  ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kwadraty lub romby (w zależności od techniki klejenia), nakładamy farsz, sklejamy i gotowe.

Uszka gotujemy w osolonej wodzie. Świeże uszka doskonale smakują z olejem z ostropestu, który wskazany jest przy daniach ciężkostrawnych.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz