Uszka świąteczne z grzybami
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 szklanka gorącej wody
Farsz:
- 1 cebula
- 50 g prawdziwków suszonych
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą, moczymy co najmniej 4 godziny, a następnie gotujemy ok. 45-55 minut do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy (lub przepuszczamy przez maszynkę). Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy zmielone i posiekane grzyby, podsmażamy i przyprawiamy.
Mąkę dokładnie przesiewamy, dodajemy sól i olej kokosowy. Zalewamy gorącą wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto. W zależności od tego jak mocno klei się ciasto, wody należy dodać mniej lub więcej. Zagniecione ciasto zostawiamy, by odpoczęło około pół godziny. Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kwadraty lub romby (w zależności od techniki klejenia), nakładamy farsz, sklejamy i gotowe.
Uszka gotujemy w osolonej wodzie. Świeże uszka doskonale smakują z olejem z ostropestu, który wskazany jest przy daniach ciężkostrawnych.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz