Świąteczny barszcz wigilijny

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kg buraków
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 marchewki
  • małe jabłko
  • odrobina soli i pieprzu
  • nasiona czarnuszki (2 łyżki)
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g suszonych borowików

Przygotowanie:

Suszone borowiki zalewamy wodą (ok. 500 ml) i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie należy dodać cebulę, 2 ząbki czosnku i gotować 15 minut. W międzyczasie obrać i umyć warzywa, pokroić na mniejsze elementy.

Do gotującego się wywaru dodać seler, marchew, obrane jabłuszko, liść laurowy, ziele angielskie i czarnuszkę. Gotować 25 minut.

Buraki w całości ugotować w osobnym garnku w łupinach ok 1 godziny. Po ugotowaniu obrać ze skóry, zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Dodać do wywaru, trzymać na wolnym ogniu ok. 5 minut pilnując, aby barszcz się nie zagotował. Na koniec doprawiamy dodając cukier, sól i pieprz.

Czarnuszka doda zupie ciekawego, korzennego smaku i pikanterii!

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy bożonarodzeniowe, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz