Świąteczny barszcz wigilijny
Składniki:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 kg buraków
- 1 mały korzeń selera
- 2 marchewki
- małe jabłko
- odrobina soli i pieprzu
- nasiona czarnuszki (2 łyżki)
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki cukru
- 20 g suszonych borowików
Przygotowanie:
Suszone borowiki zalewamy wodą (ok. 500 ml) i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie należy dodać cebulę, 2 ząbki czosnku i gotować 15 minut. W międzyczasie obrać i umyć warzywa, pokroić na mniejsze elementy.
Do gotującego się wywaru dodać seler, marchew, obrane jabłuszko, liść laurowy, ziele angielskie i czarnuszkę. Gotować 25 minut.
Buraki w całości ugotować w osobnym garnku w łupinach ok 1 godziny. Po ugotowaniu obrać ze skóry, zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Dodać do wywaru, trzymać na wolnym ogniu ok. 5 minut pilnując, aby barszcz się nie zagotował. Na koniec doprawiamy dodając cukier, sól i pieprz.
Czarnuszka doda zupie ciekawego, korzennego smaku i pikanterii!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz