Bigos Staropolski

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej ( ok. 1 kg)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • ok. 50-70 dkg wędzonki (żeberka, boczek, kiełbasa)
  • ok. 50 dkg mięsa (wołowina i/lub wieprzowina)
  • przyprawy: ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, czarnuszka
  • pół kieliszka czerwonego wina (ok. 100 ml)
  • garść suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek (6-8 sztuk)
  • koncentrat pomidorowy
  • dowolny tłuszcz do smażenia – 2 łyżki

 

Przygotowanie:

Cebulę, wędzonkę i mięso kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu dusimy cebulę, a następnie wrzucamy na nią wędzonkę i lekko podsmażamy. Osobno smażymy mięso.

Kapustę szatkujemy i układamy warstwowo na przemian z kapustą kiszoną i zalewamy niewielką ilością wrzątku (dzięki temu kapusta lekko się zmaceruje). Do gotującej się kapusty dodajemy wędzonkę z cebulą, mięso, suszone grzyby, wędzone śliwki, kieliszek czerwonego wytrawnego wina. Jeżeli chcemy, aby nasz bigos nabrał intensywnej barwy, możemy dodać koncentrat pomidorowy (pół słoiczka lub cały). Na koniec dodajemy przyprawy. Bigos, aby miał odpowiedni smak, aromat i barwę, powinien być gotowany kilka godzin kilka godzin na małym ogniu i często mieszany. Najlepszy efekt jest po kilkukrotnym odgrzewaniu.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Potrawy jednogarnkowe, Przepisy bożonarodzeniowe, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz