Zupa krem z dyni z olejem dyniowym
Zupa krem z dyni to chyba najbardziej jesienna zupa. Jest prosta w przygotowaniu, a na prawdę bardzo pyszna. Przygotuj ją z przepisu Laboratorium Biooil – zaskoczy cię nie tylko jej aksamitna konsystencja, ale przede wszystkim głęboki rozgrzewający smak!
Składniki:
- 1 niewielka dynia hokkaido
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2 średnie ziemniaki
- pół pora
- kawałek selera (dla smaku)
- sól, pieprz, imbir świeży lub suszony, kurkuma
- olej kokosowy
- olej z pestek dyni
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie obieramy i myjemy. Dynię opróżniamy z gniazda nasiennego i obieramy łupinę. Por kroimy na mniejsze kawałeczki i podsmażamy na oleju kokosowym. Starte na tarce marchew, pietruszkę i seler wrzucamy do pora. Dusimy ok 10 minut, po czym wszystko zalewamy 2 litrami wody. Po 25 minutach duszenia na małym ogniu dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. Przyprawiamy do smaku i blendujemy na zupę krem. Gotowe!
Zupa dyniowa nabiera jeszcze lepszego smaku, gdy podamy ją z olejem z pestek dyni! Smacznego!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz