Zupa krem z dyni z olejem dyniowym

Zupa krem z dyni to chyba najbardziej jesienna zupa. Jest prosta w przygotowaniu, a na prawdę bardzo pyszna. Przygotuj ją z przepisu Laboratorium Biooil – zaskoczy cię nie tylko jej aksamitna konsystencja, ale przede wszystkim głęboki rozgrzewający smak!

Składniki:

  • 1 niewielka dynia hokkaido
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 średnie ziemniaki
  • pół pora
  • kawałek selera (dla smaku)
  • sól, pieprz, imbir świeży lub suszony, kurkuma
  • olej kokosowy
  • olej z pestek dyni

 

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie obieramy i myjemy. Dynię opróżniamy z gniazda nasiennego i obieramy łupinę. Por kroimy na mniejsze kawałeczki i podsmażamy na oleju kokosowym.  Starte na tarce marchew, pietruszkę i seler wrzucamy do pora. Dusimy ok 10 minut, po czym wszystko zalewamy 2 litrami wody. Po 25 minutach duszenia na małym ogniu dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. Przyprawiamy do smaku i blendujemy na zupę krem. Gotowe!

Zupa dyniowa nabiera jeszcze lepszego smaku, gdy podamy ją z olejem z pestek dyni! Smacznego!

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz