Zupa wiosenna

Składniki:

  • 400 g mrożonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (korzeń)
  • cebula
  • świeży szczypior do dekoracji
  • jogurt grecki – do podania (można pominąć)
  • jajka – do podania
  • sól, pieprz do smaku
  • olej kokosowy – 2 łyżki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce-dwóch oleju kokosowego – doprowadzamy całość do zarumienienia. Następnie dodajemy starte na tarce warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler. Podsmażamy około 2 minut, po czym zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy całość około 15 minut, dodajemy groszek. Całość gotujemy około 5-10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, po czym blendujemy na gładką masę.

Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem (w koszulce lub sadzonym lub ugotowanym na twardo) i kleksem jogurtu greckiego.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz