Zupa wiosenna
Składniki:
- 400 g mrożonego groszku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera (korzeń)
- cebula
- świeży szczypior do dekoracji
- jogurt grecki – do podania (można pominąć)
- jajka – do podania
- sól, pieprz do smaku
- olej kokosowy – 2 łyżki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce-dwóch oleju kokosowego – doprowadzamy całość do zarumienienia. Następnie dodajemy starte na tarce warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler. Podsmażamy około 2 minut, po czym zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy całość około 15 minut, dodajemy groszek. Całość gotujemy około 5-10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, po czym blendujemy na gładką masę.
Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem (w koszulce lub sadzonym lub ugotowanym na twardo) i kleksem jogurtu greckiego.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz