Pasta pieczarkowa do kanapek
Takiej pasty jeszcze u nas nie było! Tym razem pasta z pieczarek i nerkowców. Wyśmienita w smaku, przyjemna konsystencja i oryginalność – za to ją pokochacie. Jest prosta w przygotowaniu, a rozpieści niejedno podniebienie. Głęboki smak pieczarek i przenikający w całą pastę orzechowy olej z pestek dyni sprawiają, że jest to pasta jedyna w swoim rodzaju!
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula (duża)
- pół kg pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz do smaku
- olej z pestek dyni (2 łyżki)
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca należy uprażyć – można to zrobić na patelni (suchej) lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku. Orzechy powinny być lekko brązowe. Uprażone odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy posiekane drobno pieczarki i podsmażamy. Smażymy tak długo, aż odparuje cała woda. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone pieczarki i nerkowce przekładamy do misy blendera. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę. Dolewamy olej dyniowy. Wszystko mielimy drobno blenderem na jednolitą papkę. Na koniec dodajemy kilka listków świeżego tymianku – nie za dużo, gdyż jest bardzo intensywny. Solimy, pieprzymy i gotowe!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz