Chaczapuri z jajkiem

Składniki: 

ciasto:

  • 500 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 500 ml wody lub mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • mąka do podsypywania
  • olej kokosowy

farsz:

  • dowolne rodzaje sera żółtego i serów kruchych
  • jajka
  • sól, pieprz
  • świeże zioła

 

Przygotowanie:

  1. Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy sprężyste ciasto. Przygotowane odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – przykrywamy szmatką.
  2. Kruszymy lub ścieramy sery i mieszamy je ze sobą.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 równych części, formujemy kule i rozwałkowujemy placki.
  4. Na środek każdego placka wsypujemy ser, a następnie zawijamy brzegi w taki sposób by utworzyć kształt zamkniętych łódeczek.
  5. Gotowe placki z serem wkładamy na blachę z papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. Dopiero wtedy wbijamy jajka, posypujemy ziołami, solą i pieprzem i pieczemy tak długo, aż jajo się zetnie.
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz