Chaczapuri z szynką parmeńską i mozarellą

Składniki:

ciasto:

  • 150 g mąki
  • 5 g drożdży
  • 100 ml wody lub mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • mąka do podsypywania
  • olej kokosowy (1 łyżka)

 

farsz:

  • szynka parmeńska
  • 1 kulka mozarelli
  • 2 jaja
  • sól i pieprz
  • świeże zioła

Przygotowanie:

  1. Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy sprężyste ciasto. Przygotowane odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – przykrywamy szmatką.
  2. Kruszymy lub ścieramy sery i mieszamy je ze sobą.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 równych części, formujemy kule i rozwałkowujemy placki.
  4. Na środek każdego placka wysypujemy ser, a następnie zawijamy brzegi w taki sposób, by utworzyć kształt zamkniętych łódeczek.
  5. Gotowe placki z serem wkładamy na blachę z papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. Dopiero wtedy wbijamy jajka, posypujemy ziołami, solą i pieprzem i pieczemy tak długo, aż jajo się zetnie.
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz