Chaczapuri z szynką parmeńską i mozarellą
Składniki:
ciasto:
- 150 g mąki
- 5 g drożdży
- 100 ml wody lub mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- mąka do podsypywania
- olej kokosowy (1 łyżka)
farsz:
- szynka parmeńska
- 1 kulka mozarelli
- 2 jaja
- sól i pieprz
- świeże zioła
Przygotowanie:
- Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy sprężyste ciasto. Przygotowane odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – przykrywamy szmatką.
- Kruszymy lub ścieramy sery i mieszamy je ze sobą.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 równych części, formujemy kule i rozwałkowujemy placki.
- Na środek każdego placka wysypujemy ser, a następnie zawijamy brzegi w taki sposób, by utworzyć kształt zamkniętych łódeczek.
- Gotowe placki z serem wkładamy na blachę z papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. Dopiero wtedy wbijamy jajka, posypujemy ziołami, solą i pieprzem i pieczemy tak długo, aż jajo się zetnie.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz