Pączki smażone w oleju kokosowym
Składniki:
- 150 ml mleka
- 1 jajo
- 50 ml wody
- 500 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 50 g oleju kokosowego do ciasta + 350-500 ml do smażenia
- 10 g świeżych drożdży
- łyżeczka rumu (można pominąć)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. W wysokim naczyniu przygotowujemy rozczyn: drożdże, mleko i cukier. Gotowy rozczyn przelewamy do mąki, dodajemy olej, jaja, cukier, rum. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto powinno odpoczywać około 1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy z części ciasta kulę, a następnie odrywamy mniejsze fragmenty i formujemy małe pączki. Pączki odkładamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Smażymy w głębokim tłuszczu kilka minut z obu stron – będzie wyraźnie widać, że pączki są gotowe. Po upieczeniu można je nadziać dżemem, marmoladą, czekoladą lub dowolnym nadzieniem. Można też zjadać bez nadzienia 🙂
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz