Ciasto kakaowo-makowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 szklanki suchego maku
- 200 g cukru
- 4 jaja
- 200 g oleju kokosowego
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Olej kokosowy ucieramy na puszystą masę z żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy kokosowo-jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, kakao, kardamon. Delikatnie mieszamy i stopniowo dolewamy mleko. Całość należy wymieszać szpatułką. Następnie dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę (20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania efektu suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu można udekorować czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz