Ciasto kakaowo-makowe

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki suchego maku
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 200 g oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Olej kokosowy ucieramy na puszystą masę z żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy kokosowo-jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, kakao, kardamon. Delikatnie mieszamy i stopniowo dolewamy mleko. Całość należy wymieszać szpatułką. Następnie dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę (20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania efektu suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu można udekorować czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem.

 

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz