Makowiec na kruchym kokosowym spodzie z lekką kruszonką

Składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki (pszennej lub mieszanka 1:1 orkiszowej i pełnoziarnistej)
  • 150 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru kokosowego (można zastąpić białym cukrem)

masa:

  • 650 g maku
  • 150 g oleju kokosowego
  • 200 g cukru kokosowego (można zastąpić zwykłym cukrem)
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 60 g kaszy manny
  • 50 g rodzynek
  • 100 g orzechów
  • 50 g skórki pomarańczowej

kruszonka

  • 100 g oleju kokosowego (w formie stałej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kruchego ciasta łączymy w misce i wyrabiamy ciasto. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Mak zalewamy wrzącą wodą (tak, żeby dokładnie zakryła cały mak w misce), odstawiamy do wystudzenia. Po napuchnięciu maku odsączamy z wody i mielimy w maszynce do mielenia z drobnym sitkiem. W misie za pomocą miksera olej kokosowy i cukier ucieramy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy żółtka, ucieramy. Następnie dodajemy mak, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy i inne bakalie. Mieszamy delikatnie. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą makową – całość delikatnie mieszamy z użyciem szpatułki do ciasta.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kruchy spód z rozwałkowanego ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem wzdłuż i wszerz. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Na podpieczony spód wkładamy masę makową, wygładzamy. Wsypujemy kruszonkę i wkładamy do pieca na około 60 minut, aż makowiec urośnie i kruszonka u góry delikatnie się zarumieni.

Przygotowanie kruszonki: w osobnej misce przygotowujemy kruszonkę – mieszamy wszystkie składniki przecierając je między palcami tak, by powstały grudki ciasta.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz