Ciasto miodowe z przyprawami korzennymi
Składniki:
ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 300 g miodu (najlepiej akacjowego)
- 100 g oleju kokosowego
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 12 g sody oczyszczonej
- 130 ml mleka
- 100 g brązowego cukru
lukier:
- 1 białko jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny (z 1 plastra)
Przygotowanie:
W garnuszku przygotuj miód, olej kokosowy, mleko, cukier. Podgrzewaj tak długo, aż składniki się rozpuszczą – mieszaj często, aby masa się nie przypaliła. Po rozpuszczeniu, gdy składniki się ze sobą połączą, odstaw do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodaj przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Następnie drewnianą łyżką wymieszaj masę z mąką – mieszaj delikatnie, w jednym kierunku. Ciasto będzie rzadkie, więc należy mieszać je raczej krótko, aby nie doprowadzić do powstania zakalca. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Całość warto udekorować białym lukrem z gęstej masy. Masę przygotowujemy następująco: białko jaja dokładnie mieszamy z cukrem pudrem – miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Można wzmocnić smak sokiem z cytryny. Taki lukier doskonale się nakłada – ozdobi ciasto miodowe, ale i nada się do pierników.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz