Ciasto miodowe z przyprawami korzennymi

Składniki:

ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 300 g miodu (najlepiej akacjowego)
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 12 g sody oczyszczonej
  • 130 ml mleka
  • 100 g brązowego cukru

lukier:

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny (z 1 plastra)

Przygotowanie:

W garnuszku przygotuj miód, olej kokosowy, mleko, cukier. Podgrzewaj tak długo, aż składniki się rozpuszczą – mieszaj często, aby masa się nie przypaliła. Po rozpuszczeniu, gdy składniki się ze sobą połączą, odstaw do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodaj przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Następnie drewnianą łyżką wymieszaj masę z mąką – mieszaj delikatnie, w jednym kierunku. Ciasto będzie rzadkie, więc należy mieszać je raczej krótko, aby nie doprowadzić do powstania zakalca. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Całość warto udekorować białym lukrem z gęstej masy. Masę przygotowujemy następująco: białko jaja dokładnie mieszamy z cukrem pudrem – miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Można wzmocnić smak sokiem z cytryny. Taki lukier doskonale się nakłada – ozdobi ciasto miodowe, ale i nada się do pierników.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz