Rolada czekoladowo-śmietankowa

Składniki:

ciasto:

  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g startej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

polewa:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki kakao

 

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powolutku cukier. Do ubitej piany powoli dodajemy żółtka, jedno za drugim. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i startą czekoladę delikatnie mieszamy szpatułką, i dosypujemy delikatnie do masy jajecznej wciąż mieszając. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę do biszkopta (podłużną), która wyłożona jest papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i przykrywamy szmatką, a następnie zwijamy w rulon.

Chudy twaróg blendujemy z cukrem i olejem lnianym. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Obie masy łączymy ze sobą do uzyskania delikatnego puszystego kremu. Olej i miód rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy kakao i bardzo energicznie mieszamy, do całkowitego połączenia.

Biszkopt nasączamy zaparzoną mocną kawą lub herbatą bądź specjalnym syropem. Na biszkopt nakładamy warstwę kremu i wyrównujemy. Zwijamy roladę – polewamy gorącą polewą. Odstawiamy do wystudzenia – przechowujemy w lodówce.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz