Rolada czekoladowo-śmietankowa
Składniki:
ciasto:
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 50 g startej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- 300 ml śmietanki kremowej 30%
- 250 g chudego twarogu
- 3 łyżki oleju lnianego cytrynowego
- 2 łyżki cukru
polewa:
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki kakao
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powolutku cukier. Do ubitej piany powoli dodajemy żółtka, jedno za drugim. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i startą czekoladę delikatnie mieszamy szpatułką, i dosypujemy delikatnie do masy jajecznej wciąż mieszając. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę do biszkopta (podłużną), która wyłożona jest papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i przykrywamy szmatką, a następnie zwijamy w rulon.
Chudy twaróg blendujemy z cukrem i olejem lnianym. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Obie masy łączymy ze sobą do uzyskania delikatnego puszystego kremu. Olej i miód rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy kakao i bardzo energicznie mieszamy, do całkowitego połączenia.
Biszkopt nasączamy zaparzoną mocną kawą lub herbatą bądź specjalnym syropem. Na biszkopt nakładamy warstwę kremu i wyrównujemy. Zwijamy roladę – polewamy gorącą polewą. Odstawiamy do wystudzenia – przechowujemy w lodówce.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz