Sernik nowojorski z wiśnią

Składniki na ciasto:

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 200 g cukru brązowego lub cukru kokosowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 jaja

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy w blenderze lub umieszczamy w worku i miażdżymy je wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Pokruszone na piasek herbatniki wrzucamy na gorący rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie mieszamy – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Gotową masą wykładamy spód tortownicy, w której będziemy piec sernik.

Wszystkie składniki masy serowej należy umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Masę należy wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem należy umieścić w większej formie wypełnionej wodą. Formę z sernikiem dodatkowo warto zabezpieczyć warstwą folii aluminiowej. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy jeszcze ok. 40 minut.

Sernik najlepiej podawać z sosem owocowym lub konfiturą domową.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz