Sernik nowojorski z wiśnią
Składniki na ciasto:
- 65 g oleju kokosowego
- 150 g herbatników
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu mielonego
- 200 g cukru brązowego lub cukru kokosowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- 3 jaja
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy w blenderze lub umieszczamy w worku i miażdżymy je wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Pokruszone na piasek herbatniki wrzucamy na gorący rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie mieszamy – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Gotową masą wykładamy spód tortownicy, w której będziemy piec sernik.
Wszystkie składniki masy serowej należy umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Masę należy wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem należy umieścić w większej formie wypełnionej wodą. Formę z sernikiem dodatkowo warto zabezpieczyć warstwą folii aluminiowej. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy jeszcze ok. 40 minut.
Sernik najlepiej podawać z sosem owocowym lub konfiturą domową.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz