Crumble ze śliwkami

Lubicie płatki owsiane? My bardzo – właśnie dlatego proponujemy Wam pyszne owsiane crumble ze śliwkami. Oczywiście śliwki możecie zastąpić dowolnym owocem sezonowym.

Składniki:

  • 700 g śliwek
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • olej kokosowy (ok 200 g)
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • cynamon, kardamon

 

Przygotowanie:

Śliwki należy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze elementy – dodajemy do nich odrobinę cynamonu i kardamonu. W osobnym rondelku rozgrzewamy ok 50 g oleju kokosowego z cukrem (2 łyżki), który mieszamy z płatkami owsianymi.  Masę owsianą przekładamy do naczynia i wykładamy spód. Na tak powstałej masie rozkładamy śliwki. Z mąki i cukru (2 łyżki) oraz oleju kokosowego robimy „kruszonkę”, którą obsypujemy całe crumble.  Pieczemy około 40 minut do uzyskania rumianej góry.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz