Domowe batony energetyczne
Składniki:
- 10 sztuk daktyli suszonych
- garść orzechów i migdałów
- mała garść żurawiny suszonej
- mała garść rodzynek suszonych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 6 łyżek amarantusa ekspandowanego (poping)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
Daktyle i owoce namocz na 10 minut w gorącej wodzie. Następnie odsącz i wysusz ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki (poza kakao) umieść w blenderze i zblenduj na masę. Masę podziel na 2 części – do 1 dodaj kakao i ponownie wymieszaj. Masę wyłóż na stolnicę i uformuj „placek”, pokrój na batony i wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki. Jeśli masa jest bardzo niestabilna, najpierw wstaw do lodówki, nieco schłódź i dopiero później pokrój. Batony pakuj w papier śniadaniowy lub papier do pieczenia. Najlepiej trzymaj w lodówce i wyjmuj niedługo przed spożyciem.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz