Domowe batony energetyczne

Składniki:

  • 10 sztuk daktyli suszonych
  • garść orzechów i migdałów
  • mała garść żurawiny suszonej
  • mała garść rodzynek suszonych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek amarantusa ekspandowanego (poping)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao

Daktyle i owoce namocz na 10 minut w gorącej wodzie. Następnie odsącz i wysusz ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki (poza kakao) umieść w blenderze i zblenduj na masę. Masę podziel na 2 części – do 1 dodaj kakao i ponownie wymieszaj. Masę wyłóż na stolnicę i uformuj „placek”, pokrój na batony i wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki. Jeśli masa jest bardzo niestabilna, najpierw wstaw do lodówki, nieco schłódź i dopiero później pokrój. Batony pakuj w papier śniadaniowy lub papier do pieczenia. Najlepiej trzymaj w lodówce i wyjmuj niedługo przed spożyciem.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Desery RAW, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz