Zimowa zupa krem z białych warzyw

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 korzenie pietruszki
  • mały seler (lub pół średniego)
  • 1 biała cebula
  • 1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 litry wody
  • 50 ml mleka kokosowego lub chudej śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną drobno porę. Delikatnie podsmażamy (do zeszklenia). Zalewamy 2 litrami wody. W międzyczasie dorzucamy pokrojoną w talarki pietruszkę i seler pokrojony w słupki – gotujemy ok 25 minut. Następnie dodajemy kalafiora (rozdrobnionego na różyczki) i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy jeszcze 10 minut – doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy 50 ml mleka kokosowego lub śmietany (można pominąć). Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z odrobiną oleju z pestek dyni.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem dyniowym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz