Zimowa zupa krem z białych warzyw
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 korzenie pietruszki
- mały seler (lub pół średniego)
- 1 biała cebula
- 1 por (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie ziemniaki
- 2 litry wody
- 50 ml mleka kokosowego lub chudej śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną drobno porę. Delikatnie podsmażamy (do zeszklenia). Zalewamy 2 litrami wody. W międzyczasie dorzucamy pokrojoną w talarki pietruszkę i seler pokrojony w słupki – gotujemy ok 25 minut. Następnie dodajemy kalafiora (rozdrobnionego na różyczki) i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy jeszcze 10 minut – doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy 50 ml mleka kokosowego lub śmietany (można pominąć). Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z odrobiną oleju z pestek dyni.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz