Zupa krem z pomidorów z pietruszkowym pesto i olejem dyniowym

Zupy zjadamy szczególnie chętnie jesienią, ponieważ rozgrzewają nasze organizmy i dodają energii, jeśli są przygotowywane z odpowiednich składników.  Czy zupę pomidorową możemy przygotować również po sezonie na świeże pomidory? Jak najbardziej! Pomidory ze słoika i puszki (dobrej jakości) również się nadadzą! Ciekawego smaku i niecodziennej elegancji doda pietruszkowo-czosnkowe pesto, które sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej wyrazista w smaku.

Składniki na zupę pomidorową:

  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 puszki pomidorów z sokiem (pulpą) lub świeże pomidory, jeśli masz do nich dostęp
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • mały fragment selera
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • woda (1-1,5 litra)

Składniki na pesto:

  • pęczek pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oleju (lnianego, rzepakowego lub słonecznikowego) tłoczonego na zimno
  • szczypta soli

Do podania:

Warzywa korzeniowe obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy z kurkumą i papryką na oleju kokosowym. Następnie dodajemy warzywa i chwile podsmażamy, po czym zalewamy 1-1,5 litra wody. Dusimy 10 minut, dodajemy pomidory wraz z sokiem i pod przykryciem na małym ogniu gotujemy kolejne 10 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku, zblenduj na gładki krem. Jeśli zupa jest dla Ciebie „zbyt wodnista”, zostaw ją jeszcze chwilę na gazie by odparowała.

Składniki na pesto umieść w blenderze i po prostu zblenduj. Postaraj się przygotować pesto wcześniej, co najmniej kilka godzin, aby smaki lepiej się przeniknęły.

Podawaj zupę z odrobiną intensywnego pesto oraz odrobiną orzechowego w smaku oleju z pestek dyni!

Połączenie zaskakujące, ale jakże pyszne 🙂

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz