Zupa krem z pomidorów z pietruszkowym pesto i olejem dyniowym
Zupy zjadamy szczególnie chętnie jesienią, ponieważ rozgrzewają nasze organizmy i dodają energii, jeśli są przygotowywane z odpowiednich składników. Czy zupę pomidorową możemy przygotować również po sezonie na świeże pomidory? Jak najbardziej! Pomidory ze słoika i puszki (dobrej jakości) również się nadadzą! Ciekawego smaku i niecodziennej elegancji doda pietruszkowo-czosnkowe pesto, które sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej wyrazista w smaku.
Składniki na zupę pomidorową:
- 1 korzeń pietruszki
- 1 korzeń marchewki
- 1 mała cebula
- 2 puszki pomidorów z sokiem (pulpą) lub świeże pomidory, jeśli masz do nich dostęp
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- mały fragment selera
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- woda (1-1,5 litra)
Składniki na pesto:
- pęczek pietruszki
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek oleju (lnianego, rzepakowego lub słonecznikowego) tłoczonego na zimno
- szczypta soli
Do podania:
Warzywa korzeniowe obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy z kurkumą i papryką na oleju kokosowym. Następnie dodajemy warzywa i chwile podsmażamy, po czym zalewamy 1-1,5 litra wody. Dusimy 10 minut, dodajemy pomidory wraz z sokiem i pod przykryciem na małym ogniu gotujemy kolejne 10 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku, zblenduj na gładki krem. Jeśli zupa jest dla Ciebie „zbyt wodnista”, zostaw ją jeszcze chwilę na gazie by odparowała.
Składniki na pesto umieść w blenderze i po prostu zblenduj. Postaraj się przygotować pesto wcześniej, co najmniej kilka godzin, aby smaki lepiej się przeniknęły.
Podawaj zupę z odrobiną intensywnego pesto oraz odrobiną orzechowego w smaku oleju z pestek dyni!
Połączenie zaskakujące, ale jakże pyszne 🙂
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz