Jesienny gulasz z dynią

Składniki:

  • 1/2 średniej dyni (ok. 800 g)
  • 50 dkg serduszek kurzych (można zamienić na kurczaka lub wołowinę)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • szczypiorek/dymka
  • 1 cebula
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego
  • curry
  • papryka wędzona
  • cynamon
  • sól, pieprz  do smaku

Przygotowanie:

Serca dokładnie umyć, opłukać, usunąć resztki żył (zostawiamy tylko „zasadnicze serduszko”).  W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę – podsmażamy do zeszklenia. Kolejno dodajemy serduszka i dusimy pod przykryciem ok 50 minut. Następnie dodajemy dynię pokrojoną w kostkę (oczywiście obraną ze skóry) i zalewamy 0,75 l wody – przykrywamy i dusimy 10 minut. Na ostatnie dziesięć minut duszenia gulaszu dodajemy paprykę pokrojoną w słupki, pomidory, przyprawy.

Gulasz podajemy z ryżem lub kaszą. Przed podaniem  obsypujemy obficie dymką/szczypiorkiem.

 

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz