Jesienny gulasz z dynią
Składniki:
- 1/2 średniej dyni (ok. 800 g)
- 50 dkg serduszek kurzych (można zamienić na kurczaka lub wołowinę)
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- szczypiorek/dymka
- 1 cebula
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- curry
- papryka wędzona
- cynamon
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Serca dokładnie umyć, opłukać, usunąć resztki żył (zostawiamy tylko „zasadnicze serduszko”). W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę – podsmażamy do zeszklenia. Kolejno dodajemy serduszka i dusimy pod przykryciem ok 50 minut. Następnie dodajemy dynię pokrojoną w kostkę (oczywiście obraną ze skóry) i zalewamy 0,75 l wody – przykrywamy i dusimy 10 minut. Na ostatnie dziesięć minut duszenia gulaszu dodajemy paprykę pokrojoną w słupki, pomidory, przyprawy.
Gulasz podajemy z ryżem lub kaszą. Przed podaniem obsypujemy obficie dymką/szczypiorkiem.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz