Domowy Ajvar
Ajvar to warzywna pasta kojarzona z kuchnią bałkańską i węgierską. To idealne połączenie delikatnego bakłażana z pieczoną słodką papryką i ostrością chilli.
Składniki na 2 słoiczki 200 ml:
- 1 bakłażan
- 4 średnie słodkie papryki
- 2 łyżki oleju lnianego z kapsaicyną
- łyżka nasion czarnuszki
- sól, czosnek
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w grube plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Warzywa połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Piecz około 30 minut aż skórka papryki pociemnieje – zrobi się przypieczona. Warzywa zblendować na gładką pastę warzywną doprawiamy odrobiną soli, czosnku, sproszkowanej papryki słodkiej i oleju lnianego z kapsaicyną. Na koniec dodajemy nasiona czarnuszki. Tak przygotowaną pastę można trzymać w lodówce około 7 dni.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz