Domowy Ajvar

Ajvar to warzywna pasta kojarzona z kuchnią bałkańską i węgierską. To idealne połączenie delikatnego bakłażana z pieczoną słodką papryką i ostrością chilli.

 

Składniki na 2 słoiczki 200 ml:

  • 1 bakłażan
  • 4 średnie słodkie papryki
  • 2 łyżki oleju lnianego z kapsaicyną
  • łyżka nasion czarnuszki
  • sól, czosnek

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w grube plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Warzywa połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek.  Piecz około 30 minut aż skórka papryki pociemnieje – zrobi się przypieczona.  Warzywa zblendować na gładką pastę warzywną doprawiamy odrobiną soli, czosnku, sproszkowanej papryki słodkiej i oleju lnianego z kapsaicyną. Na koniec dodajemy nasiona czarnuszki. Tak przygotowaną pastę można trzymać w lodówce około 7 dni.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz