Falafele z soczewicy z cytrusowym sosem twarogowym
Składniki na falafele:
- 300 g suchej ciecierzycy (do namoczenia na noc) lub 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka zielonej pietruszki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki chilli
- sól, pieprz do smaku
- curry (1 łyżeczka)
- olej kokosowy do smażenia
Składniki na sos twarogowo-jogurtowy:
- 100 g chudego twarogu
- 200 ml jogurtu naturalnego bez tłuszczu 0 %
- 2 łyżki oleju lnianaego o smaku cytryny
- 2 łyżki soku z limonki bądź cytryny
- świeża natka kopru
- nasiona sezamu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie falafeli – jak zrobić falafel idealny:
Jeśli do przygotowania falafeli będziemy wykorzystywać suchą cieciorkę, należy ją namoczyć, najlepiej na całą noc. Namoczoną (lub z puszki) cieciorkę odcedzamy i opłukujemy. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub blendujemy na gładką masę. Cebulę i czosnek siekamy drobno, podobnie jak natkę pietruszki. W misce łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy curry, solą, pieprze, dodajemy chilli i nasiona sezamu (opcjonalnie). Z przygotowanej masy formujemy niewielkich rozmiarów kotleciki, które następnie smażymy na oleju kokosowym.
W międzyczasie możemy przygotować sobie sos twarogowy. W blenderze łączymy wszystkie składniki poza sezamem i koprem. Do gładkiej masy twarogowo-jogurtowo-cytrusowej dodajemy posiekany drobno koper oraz odrobinę nasion sezamu. Całość schładzamy.
Falafele podajemy z sosem twarogowym. Doskonale posmakują także w towarzystwie świeżych warzyw, surówek, past. Ponieważ same w sobie są raczej suche i kruche, warto podawać je właśnie z czymś mokrym.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz