Falafele z soczewicy z cytrusowym sosem twarogowym

Składniki na falafele:

  • 300 g suchej ciecierzycy (do namoczenia na noc) lub 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz do smaku
  • curry (1 łyżeczka)
  • olej kokosowy do smażenia

Składniki na sos twarogowo-jogurtowy:

  • 100 g chudego twarogu
  • 200 ml jogurtu naturalnego bez tłuszczu 0 %
  • 2 łyżki oleju lnianaego o smaku cytryny
  • 2 łyżki soku z limonki bądź cytryny
  • świeża natka kopru
  • nasiona sezamu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie falafeli – jak zrobić falafel idealny:

Jeśli do przygotowania falafeli będziemy wykorzystywać suchą cieciorkę, należy ją namoczyć, najlepiej na całą noc.  Namoczoną (lub z puszki) cieciorkę odcedzamy i opłukujemy. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub blendujemy na gładką masę. Cebulę i czosnek siekamy drobno, podobnie jak natkę pietruszki. W misce łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy curry, solą, pieprze, dodajemy chilli i nasiona sezamu (opcjonalnie). Z przygotowanej masy formujemy niewielkich rozmiarów kotleciki, które następnie smażymy na oleju kokosowym.

W międzyczasie możemy przygotować sobie sos twarogowy. W blenderze łączymy wszystkie składniki poza sezamem i koprem. Do gładkiej masy twarogowo-jogurtowo-cytrusowej dodajemy posiekany drobno koper oraz odrobinę nasion sezamu. Całość schładzamy.

Falafele podajemy z sosem twarogowym. Doskonale posmakują także w towarzystwie świeżych warzyw, surówek, past. Ponieważ same w sobie są raczej suche i kruche, warto podawać je właśnie z czymś mokrym.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz