Karp pieczony w sosie cytrynowo-kokosowym
Składniki:
- 800 – 1000 g karpia (bez głowy)
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 otartej cytryny
- koper do podania
- sól, pieprz
Karpia dokładnie oczyszczamy i myjemy, a następnie kroimy na dzwonka. Podsmażamy go na odrobinie (1 łyżka) oleju kokosowego z dwóch stron – po 2-3 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia ceramicznego,a później zalewamy przygotowanym sosem.
sos przygotowujemy na patelni, na której piekł się karp – wyciągamy jego smaczek. Dodajemy resztę oleju kokosowego, wrzucamy cienko pokrojoną cebulkę – dusimy chwilę. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, skórkę z cytryny, kurkumę, sok z cytryny – doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania – takim sosem polewamy karpia, którego następnie zapiekamy ok. 20-25 minut w piecu nagrzanym do 160 stopni.
Połączenie smaków z pewnością jest niecodzienne, jednak wyzwala z karpia to, co w nim najlepsze!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz