Zielona rolada z kremem twarogowym
Składniki:
- 100 g mąki
- 150 g ksylitolu
- 4 jaja
- 2 łyżki herbaty matcha (można zastąpić spożywczym zielonym barwnikiem lub niewielką ilością szpinaku)
- 50 ml mleka roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 kostka chudego twarogu (ok. 250 g)
- duża łyżka miodu
- jogurt grecki (ok. 120 g)
- 4 łyżki oleju lnianego cytrynowego
- Skórka z 1 cytryny
Jajka ubij dodając do nich stopniowo cukier. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia – miksuj. Następnie dodaj herbatę i mleko, ale nie używaj już miksera – wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Ciasto na zielony biszkopt wylewaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – piecz krótko, około 8-10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczenia pozostaw do ostudzenia.
W międzyczasie przygotuj krem do przełożenia rolady – w misie miksera połącz twaróg, jogurt, olej, skórkę z cytryny i miód. Masa będzie ciężka, ale puszysta – idealnie nada się do przełożenia rolady.
Laboratorium Biooil
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz