Zielona rolada z kremem twarogowym

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 150 g ksylitolu
  • 4 jaja
  • 2 łyżki herbaty matcha (można zastąpić spożywczym zielonym barwnikiem lub niewielką ilością szpinaku)
  • 50 ml mleka roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 1 kostka chudego twarogu (ok. 250 g)
  • duża łyżka miodu
  • jogurt grecki (ok. 120 g)
  • 4 łyżki oleju lnianego cytrynowego
  • Skórka z 1 cytryny

 

Jajka ubij dodając do nich stopniowo cukier. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia – miksuj. Następnie dodaj herbatę i mleko, ale nie używaj już miksera – wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Ciasto na zielony biszkopt wylewaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – piecz krótko, około 8-10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczenia pozostaw do ostudzenia.

W międzyczasie przygotuj krem do przełożenia  rolady – w misie miksera połącz twaróg, jogurt, olej, skórkę z cytryny i miód. Masa będzie ciężka, ale puszysta – idealnie nada się do przełożenia rolady.

 

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz