Kurczak pieczony w pomarańczach z jagodowym sosem
Składniki:
- 1 duży kurczak lub 4 piersi z kurczaka
- 3 pomarańcze
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 szklanka mrożonych jagód (lub jagód ze słoika)
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki ksylitolu
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek mielony
- łyżka mąki ziemniaczanej
Kurczaka dokładnie myjemy. Prószymy obficie mieszanką przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek – pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej 2-3 godziny. W naczyniu przygotowujemy sok z 1 pomarańczy – dodajemy 3 łyżki oleju kokosowego. Tak przygotowanym płynem zalewamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, po czym wyjmujemy naczynie i wkładamy 4 połówki pomarańczy, aby pieczone mięso po wyjęciu było soczyste i niewysuszone. Pieczemy z pomarańczami jeszcze około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos do mięsa – w rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego – dorzucamy cebulkę i delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy 2 gałązki rozmarynu, jagody, szklankę wody i ksylitol. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę dusimy (nie dłużej niż 10 minut) – zagęszczamy mąką ziemniaczaną (jak na kisiel).
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz