Kurczak pieczony w pomarańczach z jagodowym sosem

Opublikowano:
Kurczak z jagodowym sosem

Składniki:

  • 1 duży kurczak lub 4 piersi z kurczaka
  • 3 pomarańcze
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mrożonych jagód (lub jagód ze słoika)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek mielony
  • łyżka mąki ziemniaczanej

 

Kurczaka dokładnie myjemy. Prószymy obficie mieszanką przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek – pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej 2-3 godziny. W naczyniu przygotowujemy sok z 1 pomarańczy – dodajemy 3 łyżki oleju kokosowego. Tak przygotowanym płynem zalewamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, po czym wyjmujemy naczynie i wkładamy 4 połówki pomarańczy, aby pieczone mięso po wyjęciu było soczyste i niewysuszone. Pieczemy z pomarańczami jeszcze około 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos do mięsa – w rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego – dorzucamy cebulkę i delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy 2 gałązki rozmarynu, jagody, szklankę wody i ksylitol. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę dusimy (nie dłużej niż 10 minut) – zagęszczamy mąką ziemniaczaną (jak na kisiel).