Terrina łososiowa
Składniki:
- 1 kg twarogu chudego
- 7 łyżek oleju lnianego
- 500 g fileta z łososia (wędzonego)
- 1 świeży ogórek
- koper (nać)
- skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz do smaku
W misie blendera połącz twaróg z olejem, solą i pieprzem do smaku (uważaj z solą – pamiętaj, że łosoś też jest słony). Do masy twarogowej dodaj pokrojony w kostkę ogórek, łososia w cząstkach, odrobinę natki kopru – wymieszaj. Formę (najlepiej ceramiczną lub szklaną „keksówkę”) wyłóż folią spożywczą (transparentną) – następnie włóż cienkie plastry łososia – wyłóż nimi dno formy. Na tak przygotowanego łosia wyłóż masę serową i wyrównaj łyżką. Włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny – następnie przyłóż do góry formy płaski talerz lub deseczkę, odwróć do góry nogami i delikatnie zdejmuj formę. Powstanie piękna piramidka 🙂 Ozdabiaj wedle uznania.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz