Terrina łososiowa

Składniki:

  • 1 kg twarogu chudego
  • 7 łyżek oleju lnianego
  • 500 g fileta z łososia (wędzonego)
  • 1 świeży ogórek
  • koper (nać)
  • skórka z 1 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

 

W misie blendera połącz twaróg z olejem, solą i pieprzem do smaku (uważaj z solą – pamiętaj, że łosoś też jest słony).  Do masy twarogowej dodaj pokrojony w kostkę ogórek, łososia w cząstkach, odrobinę natki kopru – wymieszaj. Formę (najlepiej ceramiczną lub szklaną „keksówkę”) wyłóż folią spożywczą (transparentną) – następnie włóż cienkie plastry łososia – wyłóż nimi dno formy. Na tak przygotowanego łosia wyłóż masę serową i wyrównaj łyżką. Włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny – następnie przyłóż do góry formy płaski talerz lub deseczkę, odwróć do góry nogami i delikatnie zdejmuj formę. Powstanie piękna piramidka 🙂 Ozdabiaj wedle uznania.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz