Gofry orkiszowe ze szpinakiem

Czy gofry zawsze muszą być podawane na słodko? Absolutnie nie! Równie dobrze można podać je w wersji wytrawnej. Na przykład z liśćmi młodego szpinaku.

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 jajo
  • 120 ml mleka roślinnego / krowiego lub 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • garść młodego szpinaku baby
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa, pieprz, czosnek granulowany lub świeży

 

Szpinak dokładnie myjemy i podsmażamy na łyżeczce oleju kokosowego. Doprawiamy solą – można dodać również pozostałe przyprawy tj. czosnek, gałkę, pieprz (jeśli nie lubisz zdecydowanych smaków, pomiń przyprawy). Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksuj jajko i  mleko oraz olej. Mokre składniki wlej do mąki i zmiksuj. Do gotowego ciasta dodaj ostudzony szpinak. Piecz ok 6-8 minut w dobrze rozgrzanej gofrownicy.

UWAGA: szpinak można zastąpić innym lekkim warzywem lub świeżymi ziołami. Gofry są na tyle wdzięczną potrawą, że można z nią dowolnie eksperymentować!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Naleśniki i placki, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz