Gofry orkiszowe ze szpinakiem
Czy gofry zawsze muszą być podawane na słodko? Absolutnie nie! Równie dobrze można podać je w wersji wytrawnej. Na przykład z liśćmi młodego szpinaku.
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 jajo
- 120 ml mleka roślinnego / krowiego lub 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki soli
- garść młodego szpinaku baby
- opcjonalnie: gałka muszkatołowa, pieprz, czosnek granulowany lub świeży
Szpinak dokładnie myjemy i podsmażamy na łyżeczce oleju kokosowego. Doprawiamy solą – można dodać również pozostałe przyprawy tj. czosnek, gałkę, pieprz (jeśli nie lubisz zdecydowanych smaków, pomiń przyprawy). Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksuj jajko i mleko oraz olej. Mokre składniki wlej do mąki i zmiksuj. Do gotowego ciasta dodaj ostudzony szpinak. Piecz ok 6-8 minut w dobrze rozgrzanej gofrownicy.
UWAGA: szpinak można zastąpić innym lekkim warzywem lub świeżymi ziołami. Gofry są na tyle wdzięczną potrawą, że można z nią dowolnie eksperymentować!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz