Egzotyczny łosoś z pieca

  • ok. 800-1000 g fileta z łososia norweskiego
  • kilka pieczarek
  • 1 cytryna lub limonka
  • 4  pomidory
  • pietruszka (natka)
  • tymianek (gałązki)
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy (rozpuszczony) – 3 łyżki
  • olej lniany cytrynowy do podania – 3 łyżki

 

Filet z łososia dokładnie myjemy. Dzielimy na 4 porcje. Każdą z nich przyprawiamy solą, pieprzem. Na górę każdego kawałka kładziemy bardzo cienkie plastry cytryny lub limonki. Skrapiamy odrobiną oleju kokosowego (należy go wcześniej rozpuścić do postaci płynnej), zawijamy w sreberko lub układamy w naczyniu ceramicznym. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia dokładamy pokrojone w plastry pomidory i pieczarki w cząstki (warzywa również skrapiamy olejem i przyprawiamy). Po upieczeniu całość obficie polewamy olejem lnianym cytrynowym, który doda potrawie świeżości i jeszcze bardziej cytrusowego charakteru. Obecność zieleni na talerzu z pewnością ożywi tę kompozycją – warto postawić np. na pietruszkę lub kolendrę, które świetnie zgrają się smakowo z delikatnym cytrusowym łososiem.

Zamiast cytryny, można na łososiu położyć limonkę, pomarańczę czy mandarynkę (wówczas będą jednak nieco słodsze).

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz