Tort bożonarodzeniowy
Pyszny, lekki, smaczny i niespecjalnie trudny w przygotowaniu!
Składniki na warstwy ciasta:
- 120 g oleju kokosowego
- 75 gorzkiej czekolady
- 200 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jaj
- szklanka ksylitolu (można dać mniej, wówczas ciasto będzie mniej słodkie)
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki mleka
Składniki na krem:
- 250 g sera mascarpone
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka miód
- owoce (ok. 200 – 300 g)
W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy – do oleju dodajemy pokruszoną w kostki czekoladę. Czekamy aż wszystko się rozpuści – gdy to nastąpi odkładamy do ostygnięcia. W osobnej misce ubijamy jajka, a następnie wlewamy do nich powoli, małym strumieniem rozpuszczone masło z czekoladą. Na koniec dodajemy pozostałe składniki ciasta, łącznie z mlekiem i miksujemy na gładko. Ciasto pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem od spodu, z nasmarowanymi tłuszczem i obsypanymi bułką tartą bokami. Piec około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 160 stopni Celsjusza.
Ostudzone ciasto należy przekroić na dwa lub trzy blaty. Ciasto przed nałożeniem kremu warto nasączyć – można przygotować w tym celu espresso, wodę z cukrem, herbatę lub poncz owocowy.
Przygotowanie kremu rozpoczynamy od ubicia śmietany (należy ją schłodzić w lodówce przed ubijaniem) – do ubijanej śmietany dodajemy powoli ksylitol lub miód. Gdy śmietanka jest już ubita, dokładamy drewnianą łyżką ser mascarpone i mieszamy. Na koniec dodajemy owoce (można je dodać dopiero, gdy kremem posmarujemy blaty).
Na ostygnięty blat nakładamy krem, rozsmarowujemy równomiernie i układamy owoce – w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi warstwami. Resztą kremu ozdabiamy górną warstwę. Schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz