Sernik na zimno na cynamonowym spodzie
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek korzennych (można wykorzystać również herbatniki lub ciastka owsiane)
- 80 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasteczka kruszymy na jak najdrobniejszą frakcję- najlepiej zblendować je na sucho lub przepuścić przez drobną maszynkę do mielenia. Olej kokosowy rozpuszczamy i do roztopionego gorącego oleju dodajemy pokruszone ciasteczka. Dosypujemy cynamon i dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję miękkiego piasku. Masą wykładamy formę, którą wkładamy do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu chudego
- 80 g oleju kokosowego
- 6 łyżek miodu
- 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blendujemy je w malakserze do uzyskania jednolitej gęstej masy. Jeśli masa jest zbyt płynna, można dodać wiórek kokosowych, jeśli natomiast zbyt gęsta, zbita – mleczka kokosowego. Przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki. W międzyczasie można oprószyć górę obficie cynamonem i wykonać wzorki (lub po prostu posypać przez drobne sitko).
Sernik przechowujemy w lodówce.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz