Tort naleśnikowo-twarogowy

Opublikowano:
Tort naleśnikowy

Składniki na masę naleśnikową:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą mineralną)
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej lub rozpuszczonego do postaci płynnej

Składniki na masę twarogową owocową:

  • 1 kostka twarogu chudego
  • 4 łyżki oleju lnianego cytrynowego
  • 2 łyżki miodu
  • owoce świeże lub mrożone (najlepsze będą owoce leśne: truskawki, maliny, jagody)

Składniki na masę sernikową:

  • 2 kostki  twarogu chudego
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (180-200 ml)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • żelatyna 2 opakowania (można wykorzystać pektyny owocowe)

 

Wszystkie składniki ciasta na masę naleśnikową miksujemy do uzyskania gładkiej emulsji. Smażymy naleśniki bez tłuszczu – wystarczy ten, który jest w cieście. Staramy się smażyć naleśniki bardzo cienkie. W osobnej misie przygotowujemy krem twarogowo owocowy – blendujemy wszystkie składniki aż do połączenia. Masę sernikową rozpoczynamy od rozpuszczenia i ostudzenia żelatyny bądź przygotowania płynu z pektyną (naturalnym roślinnym zagęstnikiem). Łączymy ser, mleko kokosowe, ksylitol i żelatynę blendując – wylewamy do płaskiego okrągłego pojemnika o średnicy podobnej do naleśników (może być odrobinę mniejsze). Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Naleśniki przekładamy kremem twarogowo owocowym, bardzo cienko i układamy jeden na drugim. Pomiędzy warstwy wkładamy masę sernikową, która stężała – powinna mieć konsystencję gęstej i grubej pianki. Ułożony tort przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy tuż przed serwowaniem – podajemy z jogurtem naturalnym i owocami.