Tort naleśnikowo-twarogowy
Składniki na masę naleśnikową:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą mineralną)
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej lub rozpuszczonego do postaci płynnej
Składniki na masę twarogową owocową:
- 1 kostka twarogu chudego
- 4 łyżki oleju lnianego cytrynowego
- 2 łyżki miodu
- owoce świeże lub mrożone (najlepsze będą owoce leśne: truskawki, maliny, jagody)
Składniki na masę sernikową:
- 2 kostki twarogu chudego
- 1 mała puszka mleka kokosowego (180-200 ml)
- 3 łyżki ksylitolu
- żelatyna 2 opakowania (można wykorzystać pektyny owocowe)
Wszystkie składniki ciasta na masę naleśnikową miksujemy do uzyskania gładkiej emulsji. Smażymy naleśniki bez tłuszczu – wystarczy ten, który jest w cieście. Staramy się smażyć naleśniki bardzo cienkie. W osobnej misie przygotowujemy krem twarogowo owocowy – blendujemy wszystkie składniki aż do połączenia. Masę sernikową rozpoczynamy od rozpuszczenia i ostudzenia żelatyny bądź przygotowania płynu z pektyną (naturalnym roślinnym zagęstnikiem). Łączymy ser, mleko kokosowe, ksylitol i żelatynę blendując – wylewamy do płaskiego okrągłego pojemnika o średnicy podobnej do naleśników (może być odrobinę mniejsze). Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Naleśniki przekładamy kremem twarogowo owocowym, bardzo cienko i układamy jeden na drugim. Pomiędzy warstwy wkładamy masę sernikową, która stężała – powinna mieć konsystencję gęstej i grubej pianki. Ułożony tort przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy tuż przed serwowaniem – podajemy z jogurtem naturalnym i owocami.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz