Piernikowy deser z nasionkami chia
Składniki na 4 porcje:
- 8 łyżek nasion chia
- 1,5 szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
- 10 ciasteczek owsianych
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżeczka miodu
- owoce do dekoracji
Nasiona chia namaczamy w 0,5 szklanki mleka i zostawiamy na 2-3 godziny, aby napęczniały, następnie dodajemy małą łyżeczkę miodu. W tym czasie namaczamy ciastka owsiane w mleku – w osobnym niż nasiona chia naczyniu. Ciastka namoczone w mleku mielimy blenderem i dodajemy do nich przyprawę do piernika. Napęczniałe nasiona chia nakładamy do pucharków (szklaneczek), następnie nakładamy mus owsiano-piernikowy. Dekorujemy świeżymi lub odmrożonymi owocami. Nadadzą się również owoce z zalewy (syropu).
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz