Piernikowy deser z nasionkami chia

Składniki na 4 porcje:

  • 8 łyżek nasion chia
  • 1,5 szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
  • 10 ciasteczek owsianych 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżeczka miodu
  • owoce do dekoracji

Nasiona chia namaczamy w 0,5 szklanki mleka i zostawiamy na 2-3 godziny, aby napęczniały, następnie dodajemy małą łyżeczkę miodu. W tym czasie namaczamy ciastka owsiane w mleku – w osobnym niż nasiona chia naczyniu. Ciastka namoczone w mleku mielimy blenderem i dodajemy do nich przyprawę do piernika. Napęczniałe nasiona chia nakładamy do pucharków (szklaneczek), następnie nakładamy mus owsiano-piernikowy. Dekorujemy świeżymi lub odmrożonymi owocami. Nadadzą się również owoce z zalewy (syropu).

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Desery, Desery RAW, Przepisy bożonarodzeniowe, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz