Piernik z powidłami

Opublikowano:
Piernik z powidłami

Składniki na 2 blaszki „keksówki”:

  • 3  duże jaja (lub 4 małe)
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka powideł  „z górką” (najlepiej śliwkowych)
  • 80 g oleju kokosowego
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 duże łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Jaja ubijamy z ksylitolem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy łyżka po łyżce mąkę, sodę, kakao, cynamon, przyprawę do piernika. Na sam koniec dodajemy mleko i olej, bardzo powoli nadal mieszając. Do przygotowanego ciasta dodajemy powidła – mieszamy łyżką tak, by powidła były równomiernie rozprowadzone w cieście. Gotowe ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni – do uzyskania tzw. „suchego patyczka”.