Makowiec na kruchym kokosowym spodzie z lekką kruszonką
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki (pszennej lub mieszanka 1:1 orkiszowej i pełnoziarnistej)
- 150 g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru kokosowego (można zastąpić białym cukrem)
masa:
- 650 g maku
- 150 g oleju kokosowego
- 200 g cukru kokosowego (można zastąpić zwykłym cukrem)
- 5 jajek (żółtka i białka osobno)
- 60 g kaszy manny
- 50 g rodzynek
- 100 g orzechów
- 50 g skórki pomarańczowej
kruszonka
- 100 g oleju kokosowego (w formie stałej)
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kruchego ciasta łączymy w misce i wyrabiamy ciasto. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Mak zalewamy wrzącą wodą (tak, żeby dokładnie zakryła cały mak w misce), odstawiamy do wystudzenia. Po napuchnięciu maku odsączamy z wody i mielimy w maszynce do mielenia z drobnym sitkiem. W misie za pomocą miksera olej kokosowy i cukier ucieramy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy żółtka, ucieramy. Następnie dodajemy mak, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy i inne bakalie. Mieszamy delikatnie. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą makową – całość delikatnie mieszamy z użyciem szpatułki do ciasta.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kruchy spód z rozwałkowanego ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem wzdłuż i wszerz. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Na podpieczony spód wkładamy masę makową, wygładzamy. Wsypujemy kruszonkę i wkładamy do pieca na około 60 minut, aż makowiec urośnie i kruszonka u góry delikatnie się zarumieni.
Przygotowanie kruszonki: w osobnej misce przygotowujemy kruszonkę – mieszamy wszystkie składniki przecierając je między palcami tak, by powstały grudki ciasta.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz