Nasiona chia jak jeść

Nasiona chia, które zaliczamy do kategorii tzw. super food, to doskonałe naturalne źródło białka, błonnika, wapnia, przeciwutleniaczy i kwasów Omega-3. Jest to specyficzny produkt, który należy odpowiednio przygotować przed spożyciem, aby czerpać z niego korzyści. Jak włączyć nasiona chia do diety, aby czerpać z nich korzyści i by sobie nie zaszkodzić?

Warto wiedzieć jak przygotować nasiona chia, aby sobie nie zaszkodzić. W sieci można znaleźć wiele przepisów na wykorzystanie nasion chia, niestety niewiele informacji znajdziemy o tym jak ich nie stosować. Bardzo ważne jest, aby nie zjadać sporej ilości nasion chia na sucho, by następnie zapić je wodą. Pamiętajmy, że nasiona chia powiększają swoją objętość pod wpływem cieczy (nawet 11-krotnie!) – nasiona chia potrzebują jednak czasu, aby napęcznieć.

Wskazane jest uprzednie moczenie nasion chia w płynie (woda, sok, mleko), aby te miały czas wytworzyć specjalną żelową powłokę. Ludzki organizm jest w stanie strawić nasiona chia w całości – zarówno namoczone jak i suche, jednak to z namoczonych uzyskamy 100% właściwości i substancji w nich zawartych. Ponadto namoczone dadzą uczucie sytości na dłużej.

W związku z tym, że nasiona chia mają bardzo wysoką zawartość błonnika, nie należy spożywać ich przesadnie. Zalecana dzienna dawka maksymalna to dwie łyżeczki lub 1 łyżka stołowa.

W jakiej formie spożywać nasiona chia?

Nasiona chia najczęściej pojawiają się w kontekście deserów – koktajli, smoothies, budyniu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by chię dodać do zupy czy wypieków.

Jak prawidłowo jeść nasiona chia?

  • Nasiona chia można zjeść w całości lub zmielone. Można je podawać surowe lub gotowane. Aby czerpać z nasion chia jak najwięcej korzyści, należy:
  • zalać nasiona płynem i odstawić na kilka godzin. Wskazana proporcja to 1:9 (1 porcja nasion chia na 9 porcji płynu) ;
  • jeśli planujemy zjeść nasiona chia na sucho, nie powinna być to duża ilość – niekorzystnie jest też popijać suche nasiona płynem, ponieważ może to prowadzić do zaparć;
Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Fitoterapia, Kulinaria
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz