Nasiona chia – szałwia hiszpańska
Niepozorne, drobne nasionka, które zajmują w zdrowej kuchni poczesne miejsce. Ich właściwości sprawiły, że na stałe zagościły w większości domów, przede wszystkim ze względu na ich walory odżywcze, ale także na szeroki wachlarz zastosowań, który poszerzył horyzonty kulinarne ich wielbicieli.
Nasiona chia czy szałwia hiszpańska%22%20transform%3D%22translate(.6%20.6)%20scale(1.1914)%22%20fill-opacity%3D%22.5%22%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%230e120d%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22matrix(-252.12387%20-10.17376%201.23021%20-30.4868%20156.5%2021.7)%22%2F%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23d1d7d2%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22matrix(65.45061%2026.48562%20-47.95623%20118.50827%20155.2%20215.3)%22%2F%3E%3Cpath%20fill%3D%22%23feb6c8%22%20d%3D%22M20.2%20157l-49.3-22%2033-74L53%2083z%22%2F%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23d68e30%22%20cx%3D%22246%22%20cy%3D%22137%22%20rx%3D%2239%22%20ry%3D%2252%22%2F%3E%3C%2Fg%3E%3C%2Fsvg%3E)
Oglądając etykiety z nasionkami być może dziwicie się, skąd przy produkcie wzięła się nazwa „szałwia hiszpańska”(Salvia hispanica L.)? Pytanie jest o tyle uzasadnione, że roślinę tę Aztekowie uprawiali na terenach Ameryki Południowej już w okresie prekolumbijskim. Niewykluczone, że odkryte przez hiszpańskich kolonizatorów nasiona zostały przywiezione do Europy pod taką właśnie nazwą. Roślina ta, uprawiana obecnie głównie na terenach Meksyku i Gwatemali występuje pod nazwą chia. Jej nasiona to główny składnik odżywczych napojów i wielu potraw tamtejszej kuchni.
Nasiona chia – właściwości
Z uwagi na ich wysoką wartość odżywczą, a w szczególności na znaczącą zawartość kwasu omega-3 oraz cenne właściwości antyoksydacyjne, ziarna chia poleca się stosować w codziennej diecie. Jedząc chia spowalniamy wchłanianie cukrów i tym samym pomagamy regulować ich poziom we krwi. Wysoki poziom błonnika zawartego w nasionach chia ma korzystny wpływ na układ trawienny, a przy tym zapewnia długie uczucie sytości. Między innymi także z tego względu chia ma doskonałe zastosowanie w diecie osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Co istotne – nasiona chia nie zawierają glutenu.
Nasiona chia – jak jeść
Możliwości jest wiele – dodane do potrawy nasiona chia w naturalny sposób ją zagęszczają – są w stanie powiększyć swoją objętość nawet 12- krotnie. Właściwości żelujące nasion chia sprawiają, że weganie, wykluczające ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego, mogą z powodzeniem je zastosować jako alternatywę dla tradycyjnej żelatyny.
Sosy, desery, a nawet koktajle z dodatkiem nasion chia to doskonała porcja błonnika, białka i kwasów omega 3. Można je stosować jako dodatek do większości potraw – mają one łagodny orzechowy smak, neutralny dla przygotowywanego dania. Najczęściej są wykorzystywane jako składnik sałatek, jogurtów, pieczywa i ciast, a także deserów oraz koktajli.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz
Używam szałwi hiszpańskiej od jakiegoś czasu – uważam, że to świetny produkt w alternatywie dla siemienia lnianego. Wasza szałwia jest świetnej jakości – próbowałam używać innych, ale produkt był zanieczyszczony, w opakowaniu były inne ziarna -a tutaj czysto 🙂 Świetny produkt – fajnie byłoby poznać więcej inspiracji na wykorzystanie nasion chia. Pozdrawiam!