Nasiona chia – szałwia hiszpańska

Niepozorne, drobne nasionka, które zajmują w zdrowej kuchni poczesne miejsce. Ich właściwości sprawiły, że na stałe zagościły w większości domów, przede wszystkim ze względu na ich walory odżywcze, ale także na szeroki wachlarz zastosowań, który poszerzył horyzonty kulinarne ich wielbicieli.

Nasiona chia czy szałwia hiszpańskaDeser Chia

Oglądając etykiety z nasionkami być może dziwicie się, skąd przy produkcie wzięła się nazwa „szałwia hiszpańska”(Salvia hispanica L.)? Pytanie jest o tyle uzasadnione, że roślinę tę Aztekowie uprawiali na terenach Ameryki Południowej już w okresie prekolumbijskim. Niewykluczone, że odkryte przez hiszpańskich kolonizatorów nasiona zostały przywiezione do Europy pod taką właśnie nazwą. Roślina ta, uprawiana obecnie głównie na terenach Meksyku i Gwatemali występuje pod nazwą chia. Jej nasiona to główny składnik odżywczych napojów i wielu potraw tamtejszej kuchni.

Nasiona chia – właściwości

Z uwagi na ich wysoką wartość odżywczą, a w szczególności na znaczącą zawartość kwasu omega-3 oraz cenne właściwości antyoksydacyjne, ziarna chia poleca się stosować w codziennej diecie. Jedząc chia spowalniamy wchłanianie cukrów i tym samym pomagamy regulować ich poziom we krwi. Wysoki poziom błonnika zawartego w nasionach chia ma korzystny wpływ na układ trawienny, a przy tym zapewnia długie uczucie sytości. Między innymi także z tego względu chia ma doskonałe zastosowanie w diecie osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Co istotne – nasiona chia nie zawierają glutenu.

Nasiona chia – jak jeść

Możliwości jest wiele – dodane do potrawy nasiona chia w naturalny sposób ją zagęszczają – są w stanie powiększyć swoją objętość nawet 12- krotnie. Właściwości żelujące nasion chia sprawiają, że weganie, wykluczające ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego, mogą z powodzeniem je zastosować jako alternatywę dla tradycyjnej żelatyny.

Sosy, desery, a nawet koktajle z dodatkiem nasion chia to doskonała porcja błonnika, białka i kwasów omega 3. Można je stosować jako dodatek do większości potraw – mają one łagodny orzechowy smak, neutralny dla przygotowywanego dania. Najczęściej są wykorzystywane jako składnik sałatek, jogurtów, pieczywa i ciast, a także deserów oraz koktajli.

Laboratorium Biooil
Jeden komentarz
Opublikowano w:
Blog, Fitoterapia
Komentarze
  • Kornelia

    Używam szałwi hiszpańskiej od jakiegoś czasu – uważam, że to świetny produkt w alternatywie dla siemienia lnianego. Wasza szałwia jest świetnej jakości – próbowałam używać innych, ale produkt był zanieczyszczony, w opakowaniu były inne ziarna -a tutaj czysto 🙂 Świetny produkt – fajnie byłoby poznać więcej inspiracji na wykorzystanie nasion chia. Pozdrawiam!

Napisz komentarz