Deser chia z owocami lasu

Składniki:

  • 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka miodu (płynnego)
  • owoce leśne (lub inne ulubione owoce)

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wlewamy mleko roślinne i mleko kokosowe. Dodajemy łyżkę miodu, mieszamy i wsypujemy nasiona chia.
  2. Nasiona chia w mleku powinny moczyć się przynajmniej 4 godziny, a najlepiej gdyby była to cała noc. Wskazane jest moczenie nasion w mleku w lodówce.
  3. Po namoczeniu nasion w mleku, uzyskamy ciekawą gęstą konsystencję, przypominającą budyń.
  4. Nakładamy masę mleczną do naczyń, górę dekorujemy świeżymi owocami i liśćmi mięty lub melisy.

Gotowe! Szybki przepis na pyszny deser!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Desery, Nasiona chia przepisy, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz