Deser chia z owocami lasu
Składniki:
- 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- 1 łyżka miodu (płynnego)
- owoce leśne (lub inne ulubione owoce)
Przygotowanie:
- Do dużej miski wlewamy mleko roślinne i mleko kokosowe. Dodajemy łyżkę miodu, mieszamy i wsypujemy nasiona chia.
- Nasiona chia w mleku powinny moczyć się przynajmniej 4 godziny, a najlepiej gdyby była to cała noc. Wskazane jest moczenie nasion w mleku w lodówce.
- Po namoczeniu nasion w mleku, uzyskamy ciekawą gęstą konsystencję, przypominającą budyń.
- Nakładamy masę mleczną do naczyń, górę dekorujemy świeżymi owocami i liśćmi mięty lub melisy.
Gotowe! Szybki przepis na pyszny deser!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz