Owsianka z musem dyniowym
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł owsiankę. Jedni zjadają ją regularnie, inni tylko od święta. Zwykle podajemy ją z owocami – rodzynkami, jabłkiem, owocami sezonowymi. A gdyby tak potratować owsiankę jako prawdziwe dzieło sztuki i zrobić z niej jesienne dyniowe arcydzieło?
Składniki na 2 porcje owsianki dyniowej:
- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- odrobina wrzątku
- 2 duże łyżki musu dyniowego*
- 2 łyżki namoczonych nasion chia
- cynamon, miód, orzechy
Składniki na mus dyniowy:
- 1 mała dynia
- 2 łyżki oleju kokosowego
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane należy zalać wrzątkiem i pozwolić im „napuchnąć”. Tak przygotowane płatki należy połączyć z musem dyniowym, nasionkami chia i przyprawami oraz miodem. Do owsianki można też dodać ulubione orzechy. To wszystko!:)
Przygotowanie musu:
Mus można przygotować wcześniej. Dynię kroimy na mniejsze elementy, obieramy z łupiny i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem pieczeniowym i pieczemy aż do uzyskania lekko zarumienionej góry. Upieczoną dynię blendujemy z olejem kokosowym na gładki mus. Tak przygotowany mus można trzymać w słoiku w lodówce nawet tydzień.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz