Owsianka z musem dyniowym

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł owsiankę. Jedni zjadają ją regularnie, inni tylko od święta. Zwykle podajemy ją z owocami – rodzynkami, jabłkiem, owocami sezonowymi. A gdyby tak potratować owsiankę jako prawdziwe dzieło sztuki i zrobić z niej jesienne dyniowe arcydzieło?

Składniki na 2 porcje owsianki dyniowej:

  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • odrobina wrzątku
  • 2 duże łyżki musu dyniowego*
  • 2 łyżki namoczonych nasion chia
  • cynamon, miód, orzechy

Składniki na mus dyniowy:

  • 1 mała dynia
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Płatki owsiane należy zalać wrzątkiem i pozwolić im „napuchnąć”. Tak przygotowane płatki należy połączyć z musem dyniowym, nasionkami chia i przyprawami oraz miodem. Do owsianki można też dodać ulubione orzechy. To wszystko!:)

Przygotowanie musu:

Mus można przygotować wcześniej. Dynię kroimy na mniejsze elementy, obieramy z łupiny i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem pieczeniowym i pieczemy aż do uzyskania lekko zarumienionej góry. Upieczoną dynię blendujemy z olejem kokosowym na gładki mus. Tak przygotowany mus można trzymać w słoiku w lodówce nawet tydzień.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz