Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1 jajo
- ciepła woda
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 2 szklanki białej kaszy gryczanej (może być też ciemna, palona)
- 1 szklanka grzybów (mrożone lub suszone)
- 3 cebule
- jajko
- olej kokosowy do smażenia
- sól, pieprz, tymianek
- olej konopny do podania
Przygotowanie:
Ugotuj grzyby (jeśli są mrożone, odmróź i ugotuj, suszone namocz i ugotuj). Pokrój na mniejsze cząstki lub jeśli wolisz, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju kokosowym – dodaj grzyby i podsmaż. W międzyczasie ugotuj aldente kaszę gryczaną, którą dodasz do cebuli z grzybami. Przypraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem do smaku.
W dużej misce przygotuj ciasto – wsyp mąkę, dodaj sól, wbij jajo i zalej bardzo ciepłą wodą – wyrabiaj ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Jeśli będzie trzeba, dodaj wody lub mąki. Ciasto jest gotowe, gdy ładnie odchodzi od miski i rąk.
Formuj pierogi zgodnie z preferencjami Twoich gości. Pierogi podawaj ze szczypiorkiem, cebulką i/lub olejem konopnym – pierogi podawane z olejem konopnym to przysmak naszych babć, który powoli wraca do łask.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz