Świąteczny obiad z nutką egzotyki

Składniki:

  • 2-4 udka z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 2 kolorowe papryki
  • 2 marchewki
  • 4 pomidory
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szklanka wody gorącej
  • świeża pietruszka
  • sól, pieprz, curry

 

Kurczaka posól, popierz i włóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa dokładnie obierz i umyj.  Marchewkę pokrój w talarki lub słupki, paprykę w niewielkie cząsteczki, pomidory w kostkę, a pomarańcze w duże plastry. Marchewkę, papryki, pomidory wymieszaj z wodą i olejem kokosowym – dodaj łyżkę curry. Całością „zalej” kurczaka. Na górze poukładaj plastry pomarańczy. Piecz całość przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem skrop olejem lnianym cytrynowym i obficie posyp natką pietruszki.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz