Świąteczny obiad z nutką egzotyki
Składniki:
- 2-4 udka z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 2 kolorowe papryki
- 2 marchewki
- 4 pomidory
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szklanka wody gorącej
- świeża pietruszka
- sól, pieprz, curry
Kurczaka posól, popierz i włóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa dokładnie obierz i umyj. Marchewkę pokrój w talarki lub słupki, paprykę w niewielkie cząsteczki, pomidory w kostkę, a pomarańcze w duże plastry. Marchewkę, papryki, pomidory wymieszaj z wodą i olejem kokosowym – dodaj łyżkę curry. Całością „zalej” kurczaka. Na górze poukładaj plastry pomarańczy. Piecz całość przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem skrop olejem lnianym cytrynowym i obficie posyp natką pietruszki.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz