Tarta brokułowo-serowa

Składniki:

  • mąka pszenna  – 1 szklanka
  • mąka owsiana – 1 szklanka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody
  • 120 g oleju kokosowego
  • 5 jajek
  • śmietana 30% – ok 300 ml
  • dowolny ser pleśniowy – 100 g
  • ser parmezan  – 100 g
  • cebula
  • duży brokuł
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Z obu mąk, soli, wody, oleju kokosowego i 1 jajka wyrób kruche ciasto. Zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki. W wysokim naczyniu rozkłóć jaja ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę (1 dużą lub kilka mniejszych). Na cieście poukładaj różyczki brokuła. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę. Całość powolutku zalej masą jajeczno-śmietanową. Następnie posyp serami (pokruszonymi lub utartymi). Piecz około 35-40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz