Tarta brokułowo-serowa
Składniki:
- mąka pszenna – 1 szklanka
- mąka owsiana – 1 szklanka
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody
- 120 g oleju kokosowego
- 5 jajek
- śmietana 30% – ok 300 ml
- dowolny ser pleśniowy – 100 g
- ser parmezan – 100 g
- cebula
- duży brokuł
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Z obu mąk, soli, wody, oleju kokosowego i 1 jajka wyrób kruche ciasto. Zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki. W wysokim naczyniu rozkłóć jaja ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę (1 dużą lub kilka mniejszych). Na cieście poukładaj różyczki brokuła. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę. Całość powolutku zalej masą jajeczno-śmietanową. Następnie posyp serami (pokruszonymi lub utartymi). Piecz około 35-40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz