Wiosenne ślimaki cynamonowe
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g oleju kokosowego
- 350 ml mleka
- 2 jajka
- cynamon w proszku
- cukier trzcinowy
do posmarowania: 2 rozkłócone jaja
Przygotowanie:
Mąkę umieszczamy w głębokiej misie robota kuchennego. W wysokim osobnym naczyniu przygotowujemy zaczyn – świeże drożdże łączymy z mlekiem, olejem kokosowym, cukrem, szczyptą soli. Zaczyn wlewamy do misy z mąką, dodajemy olej, jaja. Wyrabiamy ciasto drożdżowe – odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą szmatką. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na cienki (ok. 0,5 cm) prostokątny placek.
Placek dzielimy na długie pasy. Następnie, każdy pasek należy posmarować rozkłóconym jajkiem i oprószyć cynamonem oraz cukrem.Tak przygotowany pas zwijamy w ślimaka i umieszczamy w blasze, jak na załączonym zdjęciu. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze ok. 220 stopni.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz