Kokosowy sernik nowojorski z białą czekoladą
<
strong>Składniki:
- 180 g ciasteczek pełnoziarnistych
- 80 g oleju kokosowego
Masa serowa:
- 1500 g sera mielonego
- 250 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
Dekoracja:
- bita śmietana
- wiórki kokosowe
- biała czekolada
Przygotowanie:
- Ciasteczka dokładnie mielimy (najlepiej blenderem lub młynkiem). Wsypujemy je do garnka z rozpuszczonym olejem kokosowym i dokładnie mieszamy. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowaną masę wkładamy na spód tortownicy. Podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
- W dużej misie ucieramy jaja z cukrem. Stopniowo dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Gotowąmasę przelewamy na tortownicę.
- Pieczemy sernik około 45-50 minut, w temperaturze ok 180 stopni.
- Po upieczeniu sernik schładzamy i przestudzony wkładamy do lodówki.
- Osobno przygotowujemy bitą śmietanę z wiórkami kokosowymi – w zależności od tego jaką grubą warstwę bitej śmietany chcemy położyć na sernik, ubijamy 200, 300, 500 ml i wsypujemy wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Całość wykładamy na schłodzony sernik i wyrównujemy.
- Na górę sernika ścieramy białą czekoladę.
- Sernik trzymamy w lodówce. Podajemy tuż po wyjęciu z lodówki.
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz