Kokosowy sernik nowojorski z białą czekoladą

<

strong>Składniki:

  • 180 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 80 g oleju kokosowego

Masa serowa:

  • 1500 g sera mielonego
  • 250 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia

Dekoracja:

  • bita śmietana
  • wiórki kokosowe
  • biała czekolada

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka dokładnie mielimy (najlepiej blenderem lub młynkiem). Wsypujemy je do garnka z rozpuszczonym olejem kokosowym i dokładnie mieszamy. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowaną masę wkładamy na spód tortownicy. Podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
  2. W dużej misie ucieramy jaja z cukrem. Stopniowo dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Gotowąmasę przelewamy na tortownicę.
  3. Pieczemy sernik około 45-50 minut, w temperaturze ok 180 stopni.
  4. Po upieczeniu sernik schładzamy i przestudzony wkładamy do lodówki.
  5. Osobno przygotowujemy bitą śmietanę z wiórkami kokosowymi – w zależności od tego jaką grubą warstwę bitej śmietany chcemy położyć na sernik, ubijamy 200, 300, 500 ml i wsypujemy wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Całość wykładamy na schłodzony sernik i wyrównujemy.
  6. Na górę sernika ścieramy białą czekoladę.
  7. Sernik trzymamy w lodówce. Podajemy tuż po wyjęciu z lodówki.
Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz