Ciasto żyrafa z kremem avocado-bananowym
Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 60 ml wody
- 50 ml oleju kokosowego
- 4 łyżki kakao
Składniki na mus:
- 2 duże dojrzałe awokado
- 5 bananów
- 3 płaskie łyżki kakao
Dodatkowo:
2 banany (nie powinny być zbyt dojrzałe)
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Następnie ucieramy je z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek z cukrem stopniowo dodajemy wodę, olej, mąkę i dokładnie miksujemy. Z ciasta wybieramy 1/3 masy i tworzymy tym ciastem na blasze wyłożonej papierem wzór nierównej kraty (białe ramki na żyrafie łaty). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ciemną częścią ciasta zalewamy kratę na papierze do pieczenia. Ciasto należy rozprowadzić bardzo delikatnie, aby nie popsuć wzoru. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 15-20 minut w temperaturze około 180 stopni.
Usuwamy pestkę, wydrążamy awokado z łupin. Przekładamy do blendera. Banany obieramy ze skóry, dodajemy do awokado. Dodajemy 3 łyżki kakao. Blendujemy na gładki krem i wkładamy do schłodzenia.
Upieczone ciasto studzimy. Na wystudzonym rozprowadzamy krem, a następnie układamy 2 banany (w całości, bez skóry). Zawijamy roladę i wkładamy do lodówki.
UWAGA! Ze względu na obecność awokado i banana, krem w roladzie może zmieniać kolor na ciemniejszy z czasem – jest to naturalny objaw.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz