Babka keksowa z pestkami dyni
Składniki:
- szklanka mąki (z górką)
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 4 jaja
- 2 łyżki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki bakalii, orzechów i nasion (rodzynki, morele, śliwki, żurawina, pestki dyni, słonecznik, migdały, ulubione orzechy w proporcjach zgodnych z preferencjami)
Przygotowanie:
Żółtka należy utrzeć z ksylitolem. Białka ubić osobno. Następnie do żółtek pianę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do tej masy należy delikatnie wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy mak i oprószone dokładnie łyżką mąki bakalie. Babkę keksową możemy upiec w dowolnej formie (okrągłej, keksówce i formie na babkę. Warto natłuścić ją olejem kokosowym i obsypać bułką tartą, aby lepiej odchodziła po upieczeniu od formy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz