Babka keksowa z pestkami dyni

Składniki:

  • szklanka mąki (z górką)
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 4 jaja
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki bakalii, orzechów i nasion (rodzynki, morele, śliwki, żurawina, pestki dyni, słonecznik, migdały, ulubione orzechy w proporcjach zgodnych z preferencjami)

Przygotowanie:

Żółtka należy utrzeć z ksylitolem. Białka ubić osobno. Następnie do żółtek pianę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do tej masy należy delikatnie wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy mak i oprószone dokładnie łyżką mąki bakalie. Babkę keksową możemy upiec w dowolnej formie (okrągłej, keksówce i formie na babkę. Warto natłuścić ją olejem kokosowym i obsypać bułką tartą, aby lepiej odchodziła po upieczeniu od formy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

 

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy bożonarodzeniowe, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz