Grillowany łosoś z makaronem i pesto

Składniki:

Składniki na 4 porcje

  • 650-1000 g łososia lub dowolnej innej ryby morskiej
  • 4 porcje makaronu spaghetti (dowolny gatunek)
  • Duży pęczek świeżej bazylii
  • garść pomidorków koktajlowych
  • olej lniany bazyliowy 8 łyżek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy aldente. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej delikatnie nasmarowanej olejem kokosowym (dosłownie muśniętej). W międzyczasie przygotowujemy pesto – bazylię, czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu oraz olej lniany blendujemy na pesto. Ugotowany makaron mieszamy z pesto i pokrojonymi na mniejsze cząstki pomidorkami. Podajemy z grillowanym łososiem.

 

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz