Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

sos holenderski:

  • 4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 80 g oleju kokosowego

dodatkowo:

  • 1 bułka
  • kilka liści szpinaku baby
  • 2 jaja w koszulce
  • 4 plastry bekonu
  • sos holenderski

Przygotowanie:

Na gazie postaw garnek z wodą i zagotuj ją – nad gotującą się wodą umieść miskę – najlepiej szklaną. Wbij do niej żółtka i sok z cytryny, sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową – dokładnie mieszaj trzepaczką na puszystą masę. Stale mieszając stopniowo dodawaj olej kokosowy. Ubijać na parze kilka minut aż sos zgęstnieje. UWAGA! Sos powinien mieć gładką aksamitną konsystencję – jak majonez.

Bułkę przekrój na pół i wewnętrzną stroną, podpiecz na patelni, by była bardziej chrupka. Wytop zbędny tłuszczyk z bekonu – możesz oczywiście pominąć bekon – będzie zdrowiej! Na kanapce połóż kilka liści szpinaku baby, następnie bekon, ugotowane  w koszulce jajko. Całość tuż przed podaniem polej sosem holenderskim.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz