Jajka po benedyktyńsku
Składniki:
sos holenderski:
- 4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 80 g oleju kokosowego
dodatkowo:
- 1 bułka
- kilka liści szpinaku baby
- 2 jaja w koszulce
- 4 plastry bekonu
- sos holenderski
Przygotowanie:
Na gazie postaw garnek z wodą i zagotuj ją – nad gotującą się wodą umieść miskę – najlepiej szklaną. Wbij do niej żółtka i sok z cytryny, sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową – dokładnie mieszaj trzepaczką na puszystą masę. Stale mieszając stopniowo dodawaj olej kokosowy. Ubijać na parze kilka minut aż sos zgęstnieje. UWAGA! Sos powinien mieć gładką aksamitną konsystencję – jak majonez.
Bułkę przekrój na pół i wewnętrzną stroną, podpiecz na patelni, by była bardziej chrupka. Wytop zbędny tłuszczyk z bekonu – możesz oczywiście pominąć bekon – będzie zdrowiej! Na kanapce połóż kilka liści szpinaku baby, następnie bekon, ugotowane w koszulce jajko. Całość tuż przed podaniem polej sosem holenderskim.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz