Krewetkowa rozpusta

Składniki na 8 sztuk:

  • 1/2 średniej dyni
  • 250-300 g twarogu chudego
  • 6 łyżek oleju lnianego
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 8 krewetek
  • bazylia do dekoracji
  • szczypta soli i pieprzu
  • odrobina oliwy do pieczenia
  • olej kokosowy do pieczenia krewetek

Przygotowanie:

Dynię pokrój na plastry grubości ok. 2 cm – później będziesz wykrawać z nich serduszka. Plastry połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu.  Upieczoną dynię odstaw do ostygnięcia.

W osobnym naczyniu przygotuj pastę twarogową – biały ser zblenduj na gładko z olejem lnianym, dodaj sól i pieprz. Ogórka pokrój w drobniutkie paski i część ogórka dodaj do pasty twarogowej. Krewetki opłucz, obierz ze zbędnych elementów, podsmaż krótko (ok 5 minut) na oleju kokosowym. Odsącz na ręczniku papierowym.

Z upieczonej dyni wykrawaj foremką do ciastek małe serduszka. Na każdym serduszku umieść pastę twarogowo-ogórkową – całość udekoruj upieczoną chrupiącą krewetką i listkiem bazylii.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz