Mini ptysie z kremem jagodowym

Składniki:

krem jagodowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 6 żółtek
  • 40 g oleju kokosowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g mrożonych jagód

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Po zagotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie (gdy mleko będzie się gotować), należy utrzeć żółtka z cukrem na jasną puszystą masę. Kiedy żółtka będą utarte, dodajemy mąkę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Przygotowaną masę jajeczną wlewamy do mleka i mieszamy. Dopiero gdy mleko z masą jajeczną będą dobrze wymieszane całość wstawiamy na gaz. Gotujemy aż masa stężeje i przyjmie konsystencję budyniu. Następnie zdejmujemy z gazu i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Do masy po przestudzeniu dodajemy olej kokosowy i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy mrożone jagody i w zależności od upodobania miksujemy lub tylko mieszamy. Krem jest gotowy – wkładamy go do lodówki.
  4. Przygotowanie ciasta na ptysie rozpoczynamy od przygotowania ciasta parzonego. W rondelku gotujemy wodę z olejem kokosowym i solą. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto odchodzi od ścianek garnka, jest gotowe. Schładzamy je. Do wystudzonego ciasta dodajemy jaja i dokładnie miksujemy.
  5. Z gotowego ciasta parzonego wyciskamy na blachę ptysie – góry i doły. Możemy formować dowolnej wielkości ptysie -od mini ptysiów po ptysie giganty.
  6. Ciasto pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 200 C.
  7. Przestudzone ciasto wypełniamy kremem jagodowym i przykrywamy górą.
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz