Mini ptysie z kremem jagodowym
Składniki:
krem jagodowy:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 6 żółtek
- 40 g oleju kokosowego
- opakowanie cukru waniliowego
- 200 g mrożonych jagód
ciasto:
- 1 szklanka wody
- 120 g oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki
- 4 jaja
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Po zagotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie (gdy mleko będzie się gotować), należy utrzeć żółtka z cukrem na jasną puszystą masę. Kiedy żółtka będą utarte, dodajemy mąkę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przygotowaną masę jajeczną wlewamy do mleka i mieszamy. Dopiero gdy mleko z masą jajeczną będą dobrze wymieszane całość wstawiamy na gaz. Gotujemy aż masa stężeje i przyjmie konsystencję budyniu. Następnie zdejmujemy z gazu i zostawiamy do ostygnięcia.
- Do masy po przestudzeniu dodajemy olej kokosowy i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy mrożone jagody i w zależności od upodobania miksujemy lub tylko mieszamy. Krem jest gotowy – wkładamy go do lodówki.
- Przygotowanie ciasta na ptysie rozpoczynamy od przygotowania ciasta parzonego. W rondelku gotujemy wodę z olejem kokosowym i solą. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto odchodzi od ścianek garnka, jest gotowe. Schładzamy je. Do wystudzonego ciasta dodajemy jaja i dokładnie miksujemy.
- Z gotowego ciasta parzonego wyciskamy na blachę ptysie – góry i doły. Możemy formować dowolnej wielkości ptysie -od mini ptysiów po ptysie giganty.
- Ciasto pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 200 C.
- Przestudzone ciasto wypełniamy kremem jagodowym i przykrywamy górą.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz