Pasta z jaj przepiórczych
- 14 jaj przepiórczych
- łyżka majonezu lnianego
- szczypiorek
- sól, pieprz
Jaja ugotuj na twardo. Pokrój w dużą kostkę. Dodaj posiekany szczypiorek, sól, pieprz i łyżkę majonezu lnianego.
Przepis na majonez lniany:
Składniki:
- 4 surowe żółtka
- szklanka oleju lnianego (ok. 250 ml)
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, odrobina cukru
- łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Jajka umyj i sparz. Oddziel białko od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce i ucieraj aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dolewaj cienką stróżką olej lniany i ubijaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Opcjonalnie można dodać odrobinę musztardy dla bardziej wyrazistego smaku. Gotowy majonez doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy do lodówki, by majonez się przegryzł. Podane proporcje umożliwią przygotowanie ok. 300 ml majonezu.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz