Pasta z jaj przepiórczych

Opublikowano:
Pasta z jaj przepiórczych
  • 14 jaj przepiórczych
  • łyżka majonezu lnianego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Jaja ugotuj na twardo. Pokrój w dużą kostkę. Dodaj posiekany szczypiorek, sól, pieprz i łyżkę majonezu lnianego.

 

Przepis na majonez lniany:

Składniki:

  • 4 surowe żółtka
  • szklanka oleju lnianego (ok. 250 ml)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Jajka umyj i sparz. Oddziel białko od żółtek. Żółtka umieść w dużej misce i ucieraj aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dolewaj cienką stróżką olej lniany i ubijaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Opcjonalnie można dodać odrobinę musztardy dla bardziej wyrazistego smaku. Gotowy majonez doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy do lodówki, by majonez się przegryzł. Podane proporcje umożliwią przygotowanie ok. 300 ml majonezu.